2017年3月16日 星期四

從Outliers看家庭對下一代的影響

Malcolm Gradwell的Outliers應該好多人都聽過甚至睇過,當中引述到的一月效應和一萬小時法則更是街知巷聞,仲有咩好講?呢個blog講親子,當然係講書入面提到家庭對產生outliers的重大影響力。


講少少背景先,Malcolm Gradwell是一位學者,更加貼切是一位極度賣座的作家和講者。他善於用講故事的方法和顯淺的文字,利用社會學的研究結果去解釋社會現象。而Outliers顧名思義便是關於一些很突出的人,作者解釋outliers之所以咁突出並不單是個人先天聰敏咁簡單,家庭、社會甚至祖先都有著決定性的影響。

好,入正題,就講家庭因素。

2017年3月8日 星期三

年初一大想頭,樓換樓搬大屋的策略和考慮

我諗我再唔寫財務相關文章,好快會俾其他網友unlink....

話說年初一個晚,抱著阿女放唔低,胡思亂想之下,諗到幾時先可以搬大屋,用單手上網做了一些初步研究和計算。發現要立即搬大屋都唔係一件無可能既事,不過絕對唔容易。淨係諗先買後賣定先賣後買都好大分別,重有好多稅項和時間上的考慮。

現有單位係中層兩房單位,建築690呎實用522呎,估價五百五十萬。目標單位係同屋苑低層三房單位,建築1010呎實用767呎,估價七百五十萬。

大屋?
大屋?


2017年3月6日 星期一

湊仔和湊女

舊年十月阿女剛出世,我豪言話要將佢育成為一個公主,搞到老婆都擔心左一陣(就係一陣咁多),驚我真係錫哂阿女縱壞佢。其實點會丫,要堅持既野我總係好堅持,同埋我心目中的公主係無公主病既。

我個女,四個幾月大啦
我個女,四個幾月大啦

市面上流行一種講法,男仔要窮養女仔要富養。好聽易記的口號背後其實想講,男仔要培養決心,女仔要建立修養,我自己都幾認同,不過無分男女,男仔女仔都應該要有決心有修養。