2017年1月20日 星期五

十年迪士尼

原來香港迪士尼已經開左超過十年,真係時光飛逝,回想當年有一首大熱歌曲,Kelly Jackie的《他約我去迪士尼》。事隔十年,現在只會係警訊見到Kelly Jackie拍住靚仔阿sir做主持。當時仲會覺得佢個名好奇怪,不過而家連Angelababy呢類名都睇到慣哂,係眼界闊左,定係盲目左?



2005年,現在的老婆是當年的女朋友,既然已經一齊左就講唔上佢約我定我約佢啦,總之開幕之後隔左一排無咁多人就去左,我懷疑係佢生日,即係2005年年尾。由一開始勁多人,咩都要排隊攞快証,到後來滿佈自由行,我地斷斷續續咁幾年去一次,都叫做見證了呢十年的變化。(講開又講,老婆十年前已經係我女朋友,即係已經係埋一齊多過十年,一個好女子,就咁斷送了差不多整個二十幾歲大好年華給我。)



2017年1月9日 星期一

半桶水資產配置 - 開始運作

早前年尾決定重整一下自己及家人的資產安排,成立了一個投資基金和高息基金,兩個基金分別有各自的投資目的和風險程度。我在十二月中已經進行了一些買賣,為兩隻基金在一月開倉作準備。現在特此記錄一下基金啟動時的情況。

基金開始運作,仲有好長既路要走呀!
基金開始運作,仲有好長既路要走呀!



2017年1月6日 星期五

好老婆萬事足

今朝一早睇到七十後兄篇〈一生中最明智決定 金錢?愛情?自由?〉,實在精彩,我唔係度爆甚麼是七十後兄的一生最明智決定,建議大家自己去睇(仲有閃卡),不過我就忍唔住要回應一下娶個好老婆有幾咁重要。

娶個好老婆,有事時可以一齊商量,有問題時會信任你和支持你。最重要是讓你知道,身邊有個人可以讓你放下戒心,舒服地係埋一齊,唔駛理會外邊世界的風風雨雨。

以上既野,我曾經真心以為係必然,原來事實唔係




2017年1月4日 星期三

親子行山 — 荃錦自然教育徑

近排天氣咁好,正適宜登高行山。上星期我們便拜託了婆婆照顧阿妹,兩公婆和阿哥去了位於大帽山的荃錦自然教育徑行山。




2017年1月1日 星期日

2016回顧及展望

原本今年唔諗住寫,因為純屬個人感受,對其他人的參考價值不大。後來決定加入少量疑似空頭支票式預告,講下這半桶水爸爸將來的題材,便覺得可能和讀者有關,便決定即管寫下來。